Vyšívací vzory pro každého

Vyšívací vzory pro každého

Dnes jsem si připravila malé překvapení pro všechny, kteří by chtěli pokračovat ve vyšívání, ale už je nebaví dokola kopírovat stále stejné vzory. Vždyť vymýšlení a sesazování nového vzoru, vybírání barev a práce s motivem jsou jedinečnou součástí tvůrčího procesu vyšívání. Když se podíváte na rozmanitost krojových výšivek pochopíte, že i v tom tkví jejich kouzlo. Díky tomuto procesu může vzniknout jedinečný originál, který bude jen a jen Váš. 

A já Vám teď chci pomoct k tomu odhodlat se a vytvořit si vlastní vzor pro vyšívání. Může se to zdát jako věda, ale ve skutečnosti nejde o nic těžkého. Pro začátek jsem Vám nakreslila 4 jednoduché šablony se vzory, pomocí kterých vykouzlíte originální výšivky bez velké námahy.

IMG-6885

 

Jaké vzory to jsou?

No přece kyjovské! Převzaté ze zástěr od kyjovských krojů, které hrají všemi barvami a je na ně radost pohledět. Jedná se o novější typy, takže jsou všechny květinové. A především připravené tak, aby Vám vzory sloužily jako jednoduché šablony pro vlastní, originální výtvory.

 

Co zde najdete?

Nové vzory jsem pro Vás rozdělila na 5 stran ve formátu PDF ke stažení. Najdete zde velké květy, drobná kvítka, variace lístků a stranu se složitějšími květinovými vzory. Většinu šablon jsem pro Vás připravila rovnou ve dvou verzích. První varianta je černobílá a slouží pro obkreslení vzoru. Druhá verze by měla být Vaším pomocníkem při vyšívání, ve které najdete i barevně vyznačené šrafury jako předlohy k vyšívání. To proto, abyste nemuseli při práci tápat.

1_1

 

Šablona s listy je speciální v tom, že Vám představí nejpoužívanější tvary lístků, které na kyjovských výšivkách najdete. U každého je vždy základní tvar výšivky, šrafura pro správný směr výšivky a v neposlední řadě i ukázka toho, jak se dá samotný lístek sesadit do větších vzorů. Tímto způsobem uděláte výšivku bohatší a jednoduše vyplníte případné mezery mezi květy.

 

Jak na to?

Tady se Vaší fantazii meze nekladou. Nejlepším způsobem je si vzory vytisknout, vybrat takové, které se Vám líbí a z nich si sestavit vlastní vzor. Doporučuji začít velkými a malými květy, které můžete libovolně doplnit základními tvary listů. Celý takto vzniklý vzor je pak potřeba přenést na látku, nejlépe za pomoci pauzovacího či jinak průsvitného papíru.

Pokud máte doma vodourozpustný vlizelín, který znáte například z mých vyšívacích sad, máte práci o to jednodušší. Vzory překreslíte rovnou na vlizelín, připevníte na látku a můžete se směle pustit do toho!

 

Budu ráda, když se se mnou pak podělíte o Vaše originální výtvory. Už se nemůžu dočkat!

 

Eliška z Vyšiju

 PDF se vzory naleznete na tomto odkazu - Vyšiju- vzory